TEKNİK BİLGİLER
Ütülerde Buhar Kullanımı

Tekstil Sektöründe Buhar Kullanımı

Hazır giyim ve konfeksiyon branşı tekstil endüstrisi içinde önemli bir yere sahiptir. Hazır giyim sanayi, çeşitli tekstil üretim faaliyetlerinin en son halkasını teşkil etmektir. Ülkemiz ihracatında tekstil sektörü lokomotif sektör görevi görmektedir. 2017 yılında tekstil sektörü 17 milyar dolar ihracat ile yılı kapatmıştır.

Hazır giyim üretiminde ütü kullanımının özel bir önemi vardır. Bir giysi en kalite kumaşla ne kadar özenli dikilir ise dikilsin, güzel ve şık görünmesini sağlayan ütü işlemidir.

  Hazır giyim üretiminde dikim işlemleri arasında ve dikim işlemleri tamamlandıktan sonra kıyafet türüne göre ütü ve pres işlemleri gerekmektedir. Bu işlemlere ara ütüleme denir.

Ara ütü işlemlerinde buhar ile çalışan el ütüleri kullanılmaktadır. Elektrik fiyatlarının yüksek olması nedeniyle elektrikli el ütüleri yerine buhar ile çalışan ütüler tercih edilmektedir.

Dikiş açma işlemlerinde büyük ve kalın ürünlerin ütülenmesinde buhar ısıtmalı ve vakum soğutmalı ütü masaları kullanılmaktadır. Bu özellik sayesinde rutubetin masa üzerinden çabuk bertaraf edilmesi sağlanır. Vakum özelliği ile ütü masasının soğutulması ve hem de üründe kalan buharın emmesi amaçlanır.

Gerek el ütüsü olsun gerekse masa tip ütüler olsun max. 4 bar basınç altında çalışmaktadır. Isıya hassas ürünlerde bu basınç daha da düşürülmelidir.

Ütü proseslerinde kullanılan buhar jeneratörleri, ütülerin buhar ihtiyaçlarını sağlar. Ülkemizde doğalgazın yaygınlaşması ile işletmeler ütülerinde doğalgaz ile kullanılan buhar jeneratörleri ile ısıtmaktadırlar.

Proseste kullanılan buhar jeneratörleri genellikle 5 bar basınca ayarlanmaktadır.

Enerji maliyetleri işletmenin en önemli ve en kolay tasarruf edilebilir kalemlerinden biridir.

Buhar iletimini sağlayan Buhar tesisatlarının izole edilmesi hem yakıt sarfiyatını düşürerek çevrenin ve doğal kaynakların idareli kullanılmasına yardımcı olur hem de buhar tesisatlarına istem dışı dokunulmasında oluşacak yaralanmaların önüne geçmektedir.

Damla Tutucu Seperatör:

Tesisatlar da buhar tesisat borularının içinde yaklaşık 25-30 m/s hızla ilerlerken sıcak buhar faz değiştirerek suya dönüşmektedir. Buharın ütü ve preslere girmeden önce bünyesinde bulunan sudan arındırılması ve ütülere kuru buhar verilmesi gerekmektedir.

Tesisatta bulunan suyu kondens tankına geri döndürmek için kondenstop ve damla tutucu seperatörler kullanılmalıdır. Islak buhar hem işletme verimini düşürmekte hem de ürün kalitesini doğrudan etkilemektedir. Buhar tesisatlarında bulunan suyun geri kondens tankına döndürülmesi yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Bu su atık kanalına atıldığı takdirde, yeni eklenecek suyun yumuşatma cihazından geçirilmesi ve kimyasal takviye yapılması gerekecektir. Bu işlemler firmaya ek bir maliyet yükü getirmektedir.

© Copyright 2024 STEAMON - Tüm Hakları Saklıdır İkitelli Organize Sanayii Bölgesi Pik Dökümcüler Sanayi Sitesi A-5 Blok No:15 Başakşehir / İstanbul (Merkez) Telefon : 0090 (212) 485 1 993 - E-Posta : info@steamon.com.tr TÜRKÇE - ENGLISH - RUSSIAN Tasarım : GWT